Dat was het dan, de Dag van het Werkpaard 2022… Het was fantastisch om als vanouds een heus boerendorp op de akkers aan de Noolseweg te zien herrijzen en ‘leven’ gedurende de laatste mooie septemberzondag van 2022. Het was een mooie dag, waarop er genoeg te beleven was voor jong en oud. Klik op dit bericht om een kleine sfeerimpressie te beleven.

In de wedstrijd hebben de deelnemende boerenteams (bestaande uit een aantal boeren en hun paard) weer hun uiterste beste gedaan. Er werd gedorst, geploegd, een boom versleept en een verrassingsopdracht uitgevoerd.  De uitslag van de wedstrijd is onderaan dit bericht weergegeven.

Naast de opdrachten die de boerenteams uitvoerden, was er tijdens de Dag van het Werkpaard 2022 ook verderop op het terrein van alles te zien. Zo waren de kolonisten neergestreken op de akker en zij probeerden voet aan de grond in Blaricum te krijgen. Een gemêleerd gezelschap streek begin 1900 neer op de terreinen rond de Noolseweg. Christen-anarchisten, pacifisten, vegetariërs, geheelonthouders die leefden volgens socialistische principes. Net als vroeger staken de kolonisten hun boodschap niet onder stoelen en banken. Professor Van Rees, dominee De Koe en enkele bewoners van het Koloniehuis verkondigen luid en duidelijk hun standpunten. Het sympathiseren met de spoorwegstakers wordt hun fataal: de boeren verjaagden de “plantenvreters”, net als in 1903.

Verderop werd in de keuken was iedereen druk met de voorbereidingen voor Sacramentsdag en zelfs de pastoor kwam op bezoek. Even verderop was het gezellig druk op het schooltje, waar de nieuwe nonnen hun eerste lessen gaven aan de toegestroomde kinderen.

De Dag van het Werkpaard werd volgens traditie afgesloten met de boeldag (de jaarlijks terugkerend veiling van oude boerenspullen). De veiling heeft weer een mooie opbrengst opgeleverd wat ten goede komt aan onze stichting. 

Dank aan alle vrijwilligers voor jullie enorme inzet, dank aan alle deelnemende teams voor jullie ‘strijdlust’ en dank aan het publiek voor jullie gezelligheid en interesse!

Uitslag wedstrijd Dag van het Werkpaard 25-9-2022:

1e Wies ter Weijden

2e Joost Zwanikken

3 Team Laren

4e Waarlé-Makker

5e Eline Geurts

6 Team Otten

7 Bud de Gooijer

Ploegbokaal:

1e Wies ter Weijden

2e Joost Zwanikken