De dag van het werkpaard, maar dan door de ogen van het werkpaard zelf! Een unieke kijk op deze dag, zoals deze er voor een paard uit had kunnen zien.

“Goedendag! Als werkpaard in het begin van de 20e eeuw, in het schilderachtige dorp Blaricum, zouden mijn dagen gevuld zijn met verschillende taken, hard werken en een gevoel van gemeenschap. Hier is hoe een typische dag eruit zou kunnen zien:

5:00 uur – Opstaan en schitteren: De dag begint vroeg, en als werkpaard zou ik bij het ochtendgloren ontwaken. Mijn dag begint meestal in een stal, waar ik de nacht doorbreng.

5:30 uur – Ontbijt en verzorging: De boer die voor me zorgt, zou aankomen en me voorzien van een stevig ontbijt van haver, hooi en water. Na het ontbijt word ik verzorgd en geborsteld om mijn vacht schoon en gezond te houden.

6:00 uur – Voorbereiden op werk: Zodra ik gevoed en verzorgd ben, zou de boer het tuig, een set leren riemen en metalen beslag, bevestigen om me voor te bereiden op de taken van de dag.

6:30 uur – Het boerenwerk begint: Blaricum is een agrarisch dorp, dus mijn belangrijkste taken zouden bestaan uit helpen bij boerenwerkzaamheden. Dit kan onder meer ploegen van de velden zijn, karren trekken die beladen zijn met gewassen of andere goederen, of helpen bij verschillende handmatige taken op de boerderij.

10:00 uur – Pauzetijd: Na enkele uren werken, krijg ik een korte pauze om te rusten, water te drinken en misschien een snack te nemen.

10:30 uur – Het werk voortzetten: Terug aan het werk, zou ik helpen met verschillende boerenklusjes zoals nodig is. Tijdens drukke seizoenen zoals zaaien of oogsten, kan het werk intenser zijn.

13:00 uur – Lunchtijd: Rond deze tijd neemt de boer een pauze voor de lunch, en ik krijg de kans om te rusten en wat meer te eten.

13:30 uur – Middagwerk: In de middag zou ik doorgaan met het boerenwerk of helpen met andere klussen in het dorp, zoals goederen naar de markt brengen of assisteren bij bouwprojecten.

16:00 uur – Afsluiten: Naarmate de dag ten einde loopt, zou het werktempo afnemen. Ik zou uit het tuig worden gehaald en terug naar de stal worden gebracht.

16:30 uur – Avondroutine: Eenmaal terug in de stal, zou de boer me opnieuw voeren, verzorgen en ervoor zorgen dat ik een comfortabele plek heb om te rusten voor de nacht.

17:30 uur – Vrije tijd: Na een dag hard werken zou ik wat vrije tijd hebben om te rusten en te ontspannen in de stal.

19:00 uur – Avond en slaap: Als de avond nadert, zou het dorp tot rust komen, en ik zou in slaap vallen, goed rustend voor de volgende werkdag.

Gedurende de dag zou ik verschillende mensen in het kleine dorp ontmoeten, en het gevoel van gemeenschap zou sterk zijn omdat mensen op elkaar vertrouwen om het dorp en de boerderijen bloeiend te houden. Hoewel het werk uitdagend kan zijn, zou het eenvoudige en bevredigende leven in Blaricum het allemaal de moeite waard maken.