Dit is Blaricum op z’n best!

Blaricum – Een strak blauwe hemel, een stralende zon, een glooiende akker, omzoomd door prachtige bloemen, een geweldig programma, tien werkpaarden en zo’n 250 vrijwilligers van nul  tot diep in de tachtig die er stuk voor stuk ontzettend veel zin in hebben. Zie hier de ingrediënten voor een uiterst succesvolle Dag van het Werkpaard op 24 september.

De wedstrijd tussen maar liefst acht teams met werkpaarden vormt de kern van deze dag. De teams werken zeven wedstrijdonderdelen af. Hooien speelt deze editie een belangrijke rol. Het hooien op het veld én het vullen van de (prefab!) hooiberg worden apart beoordeeld. “De boeren moeten het hooi netjes in rolletjes leggen en het hooi moet in verband op de wagen komen”, legt jurylid Buwalda uit, “ze laden het hooi in de berg met de grijper. In de berg moeten ze eerst de kantjes maken.”

In de praktijk blijkt dat de juryleden alle medewerking verlenen aan de boeren en boerinnen om tot hoge scores te komen. Zowel bij het hooien als het dorsen hanteren de ervaren juryleden met regelmaat de hooivorken en dorsvlegels  om jonge agrariërs de juiste technieken te leren. En ook omdat deze rotten in het vak het toch niet helemaal kunnen laten…

Voor de verrassingsopdracht worden de teams uitgedaagd met zes strobalen een creatief kunstwerk te maken. De meeste teams kiezen voor een vervolg op het landelijk gevoerde boerenprotest.
“Als de jonge boer wordt vergeten, en onze ouders zijn versleten, zitten we straks zonder eten”, waarschuwt een team.

Na een middag gezellige strijd krijgt team Otten van de geheel in stijl geklede burgemeester Barbara de Reijke de felbegeerde ploegbokaal uitgereikt. Theo Makker wordt  winnaar van het algemeen klassement.

Naast de wedstrijdonderdelen herleven er nog talloze andere taferelen op de akkers aan de Noolseweg. Twee nonnen onderwijzen een klasje in het schooltje. In het keukentje wordt volop gekookt, en vooral voor opoe gezorgd die ziek in de bedstee ligt. Ze krijgt ook nog een Huizer nennetje op bezoek. Bierbrouwerij De Gooische Moordenaar maakt ter plekke bier en er kan geproefd worden. De bakker tovert allerlei heerlijkheden uit de houtgestookte oven. De barbier heeft zo veel baarden te scheren dat de zeep op is. Er wordt kleding gewassen, de imker is aanwezig, er wordt gedorst, de vuren van de smid laaien hoog op. De veilingmeester prijst de te verkopen oud en antiek op ludieke wijze aan, het publiek biedt leuk en spontaan. Diverse Blaricummers uit lang vervlogen tijden maken hun opwachting. Tinus de Toeter toetert zijn deuntjes, Malle Marie verkoopt missiekalenders, zuster Auxilia geeft typeles, het kippenwijffie heeft knuffelkippen meegebracht, Ghandi vertelt de wildste verhalen over de vissen die hij heeft gevangen.

“De deelnemers zijn niet alleen aanwezig, ze leven zich helemaal in in hun rol, en spelen die ook echt”, verklaart Werkpaard-bestuurder Nico de Jong het succes van de dag.
“Elk bestuurs-lid zit hier in zijn/haar eigen kracht”, voegt voorzitter Gerard Loman toe. Dit is zijn tweede jaar in het Werkpaard-bestuur. De door hem aangelegde actielijst voor de dag bestaat uit maar liefst 20 A4-tjes. Maar niet alle Werkpaardbestuurders hebben die nodig. De een kent de actiepunten vanuit de vergadering uit z’n hoofd, de ander weet sowieso wat hij doen moet. “We rommelen maar zo’n beetje an”, aldus bouwopperhoofd Paul Loman. Een ding is zeker: met dat “anrommelen” zet de organisatie een evenement neer dat, in zijn soort, zijn weerga in Nederland en omstreken niet kent.

Uitslagen wedstrijden:
Ploegbokaal:
1. Team Otten
2. Wies ter Weijden
3. Team Laren/ Theo Makker

Algemeen klassement:
1. Theo Makker
2. Team Laren
3. Joost Zwanikken
4. Wies ter Weijden
5. Team Otten
6. Familie Post/Eline Geurts
7. Ton Waarlé
8. Bud de Gooijer